TestFeszt — a Litera irodalmi tábora


TestFeszt címmel 2013. június 19–22. között rendezi meg első irodalmi táborát a Litera a hajdani JAK-táborok legendás helyszínén, Tatán. A május 8-ig jelentkezők kedvezményt kapnak a részvételi díjból. A részvételi szándékot legkésőbb június 1-jéig kell írásban jelezni.

A hajdani, a 80-as évektől a 90-es évek végéig Tatán rendezett nyári irodalmi táborokban megfordult a kortárs magyar irodalom legjava, kezdők, akikből mára közismert és népszerű írók lettek, nagyok, akik klasszikussá váltak, élő legendák, akik azóta csak műveikben élnek (itt főzött bográcsgulyást Petri György, itt olvasott fel Tar Sándor), itt kezdődött minden. A kezdetektől 1989-ig a FIJAK, majd utódja, a szintén fiatal írókat tömörítő JAK (József Attila Kör) nyári találkozója volt, amely 2000-től Szigligeten találta meg tartósan telephelyét. Nemcsak az írók szerették, de jelentős híre kelt az olvasóközönség köreiben, a lapokban és az elektronikus sajtóban.

A Litera Tata felélesztésére vállalkozik, ám csöppet sem kíván nosztalgiázni vagy versenyre kelni az egykori JAK-táborokkal, annál inkább elmélyült és önfeledt együttlétre hívni egy mindenkori aktuális témában, a régmúlt hangulatát hűen őrző helyszínen, az egykori tábor épületegyüttesének tereiben a Tata-rajongókat és azokat, akik koruknál fogva nem kóstolhattak bele az egykori együttléteket jellemző önfeledt beszélgetésekbe, szenvedélyes vitákba, az élet szellemi és fizikai élvezetének kizárólag Tatára jellemző formáiba.

Nem számíthat könnyed napokra az ideérkező, csak nehézsúlyú versenyzőkkel dolgoznak: az irodalmi rendezvényformák szinte mindegyikében szóra bírják vendégeiket: lesznek életmű-beszélgetések, felolvasások, performanszok, gasztrológiai és társművészeti események, kerekasztal, test- és lélekedzés, filmvetítés minden éjjel, és egy napra meghívást kapott a József Attila Kör is, valamint reményeink szerint jelen lesz minden író-költő barátunk, aki valaha visszajáró vendége és fellépője volt a tatai táboroknak.

A tábor helyszíne az Esély Alapítvány Budapest ifjúsági tábora (2890 Tata, Fáklya u. 4.); részletes programját a későbbiekben teszik közzé a Literán és a Litera Facebook-oldalán.

Részvételi díjak:
Négy nap teljes áron
: 20.000 Ft
Napi ár: 5000 Ft
Kedvezményes részvételi díj (azoknak, akik 2013. május 8-áig a teljes tábor időtartamára jelentkeznek, és a részvételi díjat május 8-áig befizetik): 15.000.- Ft
A részvételi díjak tartalmazzák
a szállás, napi háromszori étkezés (reggeli, ebéd, vacsora) költségét, és a programok látogatását.
Jelentkezési határidő: 2013. június 1.
Jelentkezni a literatata@gmail.com címen lehet.

 

PÁLYÁZAT
A Litera pályázatot hirdet fiktív Tata-sztorik írására. Olyan történetek beérkezését várják, amelyek sosem estek vagy eshettek volna meg a tatai írótábor lakóival, avagy csak a jövőben történhetnének meg.
A pályamű terjedelme: 2 flekk (3000 karakter)
Beküldés: literatata@gmail.com
Beérkezési határidő: 2013. június 10. éjfél (az Ünnepi Könyvhét utolsó napja)
Első díj: A legjobb novella szerzője ingyenesen vehet részt a táborban.

 

FELHÍVÁS
Fényképek és dokumentumok
A Litera felhívást tesz közzé, melyben arra kéri a valaha a FIJAK, illetve a JAK tatai táborában vendégeskedő írókat és érdeklődőket, ha birtokukban van bármelyik tatai alkalomról fénykép, videó, jellemző tárgy, küldjék be külön a tábor számára nyitott email-címünkre: literatata@gmail.com.
A táborokról ugyanis, mint kiderült, csak korlátozott számban maradtak meg fotók. Kéri Piroska fényképei és a József Attila Kör gyűjteménye mellett, melyek felkerülnek a blogoldalra, biztosan fellelhetőek még tábori kincsek.

Tata-sztorik
Az egykori táborlakókat arra kérik, osszák meg tatai élményeiket az olvasóval. A kb. 2 flekkes (3000 karakteres) írásokban olyan, a valóságban is megesett történeteket várnak, amelyek szereplője egy-egy jelentős író-költő, aki valaha a tatai tábor vendége, résztvevője volt.
A sztorikat is a literatata@gmail.com címre várják.

A beérkezett dokumentumokat, fotókat, videókat és a valós Tata-történeteket blogoldalukon közölik.

Információ: literatata@gmail.com — Telefon (Litera): (1) 266 54 07

 

TestFeszt — a Litera irodalmi tábora

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük