Szép Eszter: KH — angol (2016. augusztus 29.)


J. K. Rowling

J. K. Rowling

„Nem sok mindenhez értek, de ahhoz igen, hogyan keletkeznek a szörnyek” — J. K. Rowling, a Harry Potter írója nyílt levélben mondta el véleményét az (akkor még közelgő) Brexitről és Donald Trumpról. Egyértelműen az EU-ban maradás mellett foglalt állást, Trumpot pedig így jellemzi: „»Tegyük újra naggyá Amerikát« — kiáltja egy ember, aki fasisztaként viselkedik, bár nem annak hívja magát. Tömzsi ujjai rémisztően közel vannak Amerika nukleáris kódjaihoz. Ezt a kitüntetett helyzetét úgy érte el, hogy drasztikus, nem működőképes megoldásokat kínál komplex veszélyekre. Terrorizmus? »Tiltsuk be a muszlimokat!« Bevándorlás? »Építsünk falat.« Szeszélyes kidobófiú módjára viselkedik, örül, ha erőszak tör ki kampánygyűlésein, és büszkén fitogtatja a nők és a kisebbségek iránti lenézését. Isten segítse Amerikát. Isten segítse mindannyiunkat.”

Diana Mutz

Diana Mutz

Rowling véleményével párhuzamosan, ám attól függetlenül a University of Pennsylvania kutatója, Diana Mutz a közelmúltban publikálta tanulmányát, mely egyértelmű kapcsolatot von Donald Trump politikájának negatív megítélése és a Harry Potter-könyvek ismerete között. 2014-ben és 2016-ban 1142 amerikai véleményének változását vizsgálta , és arra az eredményre jutott, hogy egy százpontos skálán kötetenként 2-3 ponttal csökkent Trump támogatottsága a Harry Potter-olvasók körében. Aki a teljes, hétkötetes  sorozatot olvasta, az körülbelül 18 ponttal látja Trumpot kevésbé szimpatikusnak. A hasonlóság Voldemort és Trump retorikája között nem kerülte el az olvasók figyelmét, így született a Trumpdemort név, de Trump támogatói is készítettek posztereket Voldemorttól vett idézetekkel.

Stephen King és G. R. R. Martin

Stephen King és G. R. R. Martin

Végül még egy hír társadalmi problémákban állást foglaló írókról. J. R. R. Martin, a Trónok harca írójának és a horrorklasszikus Stephen King beszélgetésén a jó és a rossz természete, valamit az automata fegyverek is szóba kerültek. Martin, akinek sorozatát gyakran hasonlítják Tolkien könyveihez, arról beszélt, hogy míg Tolkiennél a gonosz mindig kívülről érkezik, addig ő nem hisz abban, hogy jó és rossz egyértelműen szétválaszthatóak.  Ő maga a szürke zónában mozgó karaktereket részesíti előnyben. Stephen King a negyvenkilenc halálos áldozatot követelő június 12-i orlandói fegyveres támadás kapcsán ismét sürgette az amerikai fegyvertartás szabályainak szigorítását. 2013-as Guns (Fegyverek) című esszéjében már írt az automata és félautomata fegyverek betiltásáról, melyeket „tömegpusztító fegyvereknek” nevezett.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük