„A Műút a könyvtárba vezet” — 2021, FFG


„A Műút a könyvtárba vezet” rendezvénysorozat 2021-es évadában a miskolci Földes Ferenc Gimnázium a vendéglátónk. A Műút folyóirat invitálására jeles szakemberek és művészek érkeznek városunkba, hogy elsősorban a 16-18 éves korosztály számára a kötelező-, az ifjúsági- és a kortárs irodalom izgalmas kérdéseiről adjanak elő, beszélgessenek.

A második alkalom 2021. szeptember 30-án lesz:

 

 Az irodalmat nem gólra játsszák?

Cseles narráció és trükkös elbeszélők az ifjúsági regényekben

Előadás és író-olvasó találkozó Dr. Harmath Artemisszel és Regős Mátyással

Regős Mátyás második, a kortárs irodalom műfajai között szlalomozó kisregénye, a Tiki jó példa a duplafenekű narrációra. Az elbeszélő nem csak a tanárát, de az olvasót is kicselezi. A meglepetés garantált. Felnövéstörténet? Megváltástörténet? Ifjúsági regény vagy elbeszélés? Erről és az ifjúsági irodalom helyzetéről lesz szó a rendhagyó irodalomórán.

„Megkérdeztem, szeret-e focizni, erre ő, hogy szeret, de nem a legügyesebb, amiről később kiderült, hogy hatalmas hazugság volt, mert soha nem láttam embert, aki Tikinél jobban cselezett volna. Hazafelé ettünk egy gombóc fagyit, mert Tiki nagypapája zsebpénzt adott neki az évnyitóra, én vaníliát kértem, ahogy mindig. Amikor elváltunk, megmondtam volna neki, hogy ő lesz a legjobb barátom, de csak intett egyet, és elkocogott.”

„Nagy dolog a gyerekkor” – írta Radnóti Miklós, és bizonyítja újra első regényével Regős Mátyás.

Dr. Harmath Artemisz

Az Ifjúsági és Gyerekirodalmi Centrum (IGYIC-PKÜ) programigazgatója.

Irodalomtörténész, irodalomkritikus, tanár és programszervező szerepeit váltogatja, szenvedélye a szövegértelmezés.  Weöres Sándor költészetének újraértelmezéséből doktorált. Jelenleg a KRE BTK Gyerekirodalmi szakképzésének óraadó oktatójaként és az IGYIC vezetőjeként a minőségi kortárs irodalomért tevékenykedik minden korosztályban és a legváltozatosabb fórumokon.

Regős Mátyás

író

1994-ben született a Ferencvárosban, Kőbányán töltötte gyermekkorát. Magyar-hittan osztatlan tanári szakos diplomát szerzett a Pázmányon, jelenleg ugyanott végzi tanulmányait az Irodalomtudományi Doktori Iskolában. Két kötete jelent meg, a Patyik Fedon élete (versek, 2019) és a Tiki (regény, 2020). Talán a legelső magyar keresztény futballklub csapatkapitánya.

A rendezvénysorozat az NKA támogatásával valósul meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük